pirmdiena, 2011. gada 19. decembris

Noslēdzies projekts “Aktīvs un vesels”



Veiksmīgi ir noslēdzies biedrības sporta klubs „ AQUATICS“ realizētais apakšprojekts „ Aktīvs un vesels“, kuru finansēja Šveices konfederācija un LR no Latvijas un Šveices sadarbības programmas līdzekļiem paplašinātajai Eiropas Savienībai.
Apakšprojekta īstenošanas termiņš bija viens gads. Projekta grantu shēmas līdzfinansējums 18 656,01 LVL apmērā. Kā sadarbības partneri projektā darbojās sporta klubs „ AQUATICS”, sociālās aprūpes centrs „Tērvete” un ģimenes atbalsta centrs „Lejasstrazdi”. Apakšprojekta mērķis bija nodrošināt šo centru bērnu un jauniešu fiziskās un veselīga dzīvesveida aktivitātes, lietderīgu brīvā laika pavadīšanu; veicināt interesi par sportu un uzlabot veselību; attīstīt jaunas iemaņas viņos turpmākai dzīvei. Projekta ietvaros bērni piedalījās 1 gada laikā regulāros peldēšanas treniņos, ziemā apguva kalnu slēpošanas iemaņas atpūtas bāzē „Jēkaba Grava” un piedalījās slidošanas treniņos Tukuma ledus hallē. Pavasarī pie bērniem - radošā sporta pasākumā - viesojās sportisti un demonstrēja savus talantus – pieccīņnieks olimpietis Deniss Čerkovskis un basketboliste, LNT šova „ Latvijas princese” titula ieguvēja Alise Piterniece. Līdz ar siltāka laika iestāšanos, tika organizēts pārgājiens, kura laikā bērni apguva āra dzīves pamatelementus, tūrisma un orientēšanās iemaņas. Noslēdzoties baseina peldēšanas treniņu sezonai – sacensties peldēšanā ar vietējiem bērniem tika aicināti arī citu novadu sociālo aprūpes centru peldētpratēji. Vasaras sezonā, fiziski aktīvi tika pavadīta visiem kopā viena nedēļa vasaras nometnē Upesgrīvā. Lai bērni turpinātu izmantot apgūtās iemaņas – viņi lietošanā saņēma arī slidas, veslosipēdus un citu sporta inventāru.

Visciešākā sadarbība ar bērniem ir izveidojusies trenerim Kārlim Kalniņam:” Viens gads ir paskrējis ļoti ātri, bet apgūtās iemaņas pierāda, ka projekta ideju ir izdevies arī iedzīvināt bērnos – viņi ir iemācījušies peldēt, slidot, slēpot. Peldēšanas iemaņas  nākotnē palīdzēs šiem bērniem izvairīties no nelaimes gadījumiem uz ūdens.  Bērni ir iemācījušies orientēties apvidū. Viena vasaras nedēļa ir pavadīta aktīva un sportiska  - svaigā gaisā  - pie jūras. Bērnu dzīves kvalitāte ir pieaugusi, un apgūtās jaunās prasmes tiks izmantotas ilgstoši…No savas puses vēlos izteikt pateicību visiem, par sadarbību, par atbalstu projekta aktivitātēm, bērniem – par sparu un enerģiju mācīties, centru vadītājām un pedagogiem, uzņēmējiem, un visiem, kas ir atbalstījuši projekta aktivitāšu gaitu...”
Veicot aptauju – tās rezultāti rāda, ka projekta laikā no jauna visas šīs prasmes ir apguvuši vairāk kā 50% bērnu, tikai nedaudziem no bērniem bija arī iepriekšējas, minimālas peldēšanas iemaņas.

Pedagogu komentāri par projektu: „Projekts ir veicinājis bērnu fizisko aktivitāti. Ir novērots, ka bērni šī gada laikā retāk slimojuši un ir norūdījušies. Turpmāk ļoti noderētu ārstnieciskā vingrošana.” „ Peldēšana jauniešus norūdījusi un mācījusi disciplīnu. Slidošana un slēpošana attīstījusi izpalīdzību un drosmi, kā arī labākas attiecības starp vienaudžiem.” „ Paldies par paveikto darbu! Projekts bērniem cēlis pašvērtējumu, veicināta sadarbība starp vienaudžiem, vērojama izaugsme prasmju apguvē.”
„ Vasaras nometne – dzīve nepierastos apstākļos, fiziskās aktivitātes, iepazīšanās ar jauniem, interesantiem cilvēkiem  ir veicinājusi bērnu sociālo prasmju veidošanos.” „ Projekts ir labvēlīgi ietekmējis bērnu attīstību kopumā, devis iespēju enerģiju izlādēt pozitīvā veidā. Bērni ar nepacietību gaida peldēšanas nodarbības, kuras būtu vēlams turpināt.”

Bērnu komentāri:” Es iemācījos peldēt, slidot, slēpot. Es gribētu vēl  piedalīties dažādās nometnēs. Es gribētu būt sportiste. Es līdzīgos projektos gribētu iemācīties spēlēt volejbolu, basketbolu, futbolu, tenisu...”


Projekta aktivitātes ir noslēgušās un visi projektā iesaistīties partneri atzīst, ka šādi pasākumi ir ļoti vajadzīgi bērnu dzīves kvalitātes veicināšanā. Ir pozitīvi, ka šobrīd ir iespēja piedalīties arī vietēja mēroga projektu konkursos – tādējādi šobrīd ar Dobeles novada sociālā dienesta atbalstu tiek turpināta peldēšanas apmācība sadarbībā ar ĢAC „ Lejasstrazdi” . Arī Pasaules Veselības organizācijas eksperti ir atzinuši -  lai nākotnes cilvēkam būtu teicama veselība, bērniem ieteicams nodarboties ar fiziskiem vingrinājumiem vismaz vienu stundu katru dienu. Tomēr, lai nodrošinātu šiem bērniem arī turpmāk fiziski aktīvu dzīvesveidu – vajag veicināt bērnu pieejamību dažādām fiziskām aktivitātēm.

Projektam noslēdzoties aicinām ikvienu sniegt atbalstu šādu un līdzīgu pasākumu īstenošanai – ideju, citu projektu vai finansējuma atbalsta veidā!

Sīkāka informācija un fotogalerijas http://www.skaquatics.com/projekti/aktivs-un-vesels



Treneris Kārlis Kalniņš
Sporta klubs AQUATICS
Mob. +371 26520497

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru